Categorieën
Uncategorized

Bierspijs basisregels

Kies altijd een bier bij het gerecht en niet andersom.
Bepaal in de basis de dominante smaak in het gerecht. Vergeet hierbij niet de saus mee te nemen. In welke mate is dit zoet, zuur, zout, umami (ziltigheid/hartigheid) of bitter? Vergeet de mate van gebruikte kruiden niet. Zoek bij de hoofdsmaak een bier dat deze smaaktoon ook heeft. Dus een dessert met rood fruit combineer je bijvoorbeeld met een bier met rood fruit. Een salade vinaigrette heeft een overwegende zure boventoon, kies hierbij een bier die ook zuurheid heeft. De smaakwereld gaat verder tot in de kleinste nuance! Dit is dus slechts een basisadvies.
Hou bij de bierkeuze ook rekening met de volmondigheid van het bier. Een bier kan bitter zijn en een dunne smaak hebben of heel intens blijven hangen.
Streef naar harmonie tussen zuur, zoet en bitter in een gerecht en herhaal de smaakelementen in de keuze van het bier.
Bouw de smaakintensiteit in het menu op en hou rekening met de hoge impact van vet en suiker in de opbouw van het menu.
Kijk bij de keuze van het bier niet alleen naar smaak maar ook naar koolzuurgehalte.
Maak de bierkeuze ook aan de hand van de bereiding. Stoven geeft een andere smaak aan een gerecht mee als bakken of grillen.
Schenk de bieren tot slot op de juiste temperaturen en in het juiste glaswerk. Pils en aperitief bieren op 4 à 5 graden. Hoge, spontane en gemengde gistingsbieren onder de 6% Alc. op 4 tot 8 graden. Hoge, spontane en gemengde gistingsbieren boven de 6% Alc. tussen de 8 en 14 graden. Hoe warmer het bier, hoe meer je proeft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *