Categorieën
Uncategorized

Op Woendag 16 september hebben we weer een prachtige proevenrij gehad van Thornbrige uit Derbyshire UK.
Thornebrige is een van de snelst groeiende brouwerijen van Engeland. In 2005 zijn ze begonnen met craft bier brouwen en zitten nu al op een 3 miljoen liter per jaar. De reden van de snelle groei is heel simpel uit te leggen. Ze maken kwalitatief goed bier en hebben voor ieder wat wils. Momenteel worden de bieren in 30 landen verkocht en hebben ze met hun bier 350 award gewonnen met hun bieren.
Op deze avond hebben we maar liefst 7 bieren van hun mogen proeven. Waaronder 1 limited edition!!
We begonnen de avond met de days of creation. Een Sour met een percentage van 7%. Deze sour heeft op bordeaux vaten met frambozen gelegen. Dit komt mooi terug in het bier met een fris zuurtje.
Dit werd vervolgd met de Tzara. Een Kölsch bier van 4,4%. Officieel mag het alleen een Kölsch bier heten als het ook een in Keulen wordt gebrouwen maar het receptuur is wel volgens de Kölsch-Konvention gebrouwen. Dit houdt in dat de vergisting bovengistend is en de lagering ondergistend. Dit zorgt ervoor dat het bier op een zwaardere pils lijkt. Mooi fris en prima bite.
Onder het mom van ieder wat wils hebben we een gluten vrij bier gekregen genaamd Satzuma. Satzuma is een Session IPA van 4,5% met mandarijnschillen (satzuma) toegevoegd. In het brouw proces worden enzymen toegevoegd die aan de gluten kunnen binden zodat ze eruit kunnen worden gefilterd. Het is een goede aanrader als je gluten intolerant bent.
Als 4de bier kregen we de Shelby. Een english IPA van 5,0% dat veel meer lijkt op een pils of een amber bier. Natuurlijk mag je als brouwerij zelf een style geven aan het bier aangezien hier geen richtlijnen voor zijn. Maar dit is een typische geven van een zeer lekkere ale en een slap aftreksel als IPA. Het is een lekker dorstlesser in de zomer.
Het 5de en 6de biertje werden ter gelijker tijd uitgeschonken. Volgens de vertegenwoordiger kan je dan goed de smaken tussen de bieren proeven. Hij heeft een punt maar als ik een appel en een peer geef en dan zeg kijk het is alle twee een fruit en nu kan je heel goed de smaken vergelijken kijk je mij ook raar aan. Het was appels met peren vergelijken en de vertegenwoordiger kon er ook geen concreet antwoordt op geven behalve dat door dit te doen dat hij eerder naar huis kon. Daarom ga ik de bieren niet met elkaar vergelijken maar ze apart benoemen.
Als eerste de Saint Petersburg. Een Russian Imperial Stout van 7,4%. Waarom de Russian Imperial voor de stout? Omdat het kan. Niet omdat het bier zo zwaar is. Het is een volle, verwarmende stout met subtiele tonen van rook en chocolade.
De Laatste dit officieel tot de proevenrij behoorde was de Cocoa Wonderland. Een chocolade porter van 6,8%. Dit was in mijn menig het beste bier dat behoord tot hun core range die we deze avond op hebben. Een volle, robuuste porter met mokka en chocolade tonen. Er is ook echte chocolade toegevoegd tijdens het rijpingsproces.
Als kers op de taart hebben we van de eigenaar van het Thornbrige cafe in ’s-Hertogenbosch een zeer speciaal bier mogen drinken. De Imperial Raspberry Stout uit 2013!!! Dit bier van 10% is maar in zeer beperkte oplagen gemaakt en smaakt echt geweldig. Deze Imperial Raspberry Stout smaakt rijk met donker aroma’s van zoethout en chocolade, aangevuld met de genereuze infusie van frambozen.
Ik hoop dat jullie ook zo genoten hebben van deze avond als ik dat heb gedaan en hopelijk zie we elkaar wee snel bij de volgende proeverij!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *